Sunday, September 5, 2010

Tido...


Bismillah.....

Hm..mungkin orang akan kata entry ni tak masuk tema lahh....yela..memandangkan sekarang ni..betemakan lailatulqadr dan aidilfitri..sepatutnya..tapi not salah what..

tidur..yaa...apa yang ada dengan tidur??tidur ada banyak jenis...ada tidur sunat..tidur makruh..tidur harus..[carilah sendiri ea...]

so..kat sini..saya nak menyeru la..semua sahabah2 gen9 khususnya dan semua sahabat2 yang lain..untuk TAK TIDUR SELEPAS SUBUH..hehe..

Ini adalah satu cabaran..berat tak bunyinya??alalaa...senang je pon kan cabarannya tuh..ta la susah mane..idak gitu?

Macam yang semua tahu, tidur lepas subuh adalah tidak elok kerana pagi2 merupakan pintu rezeki..kita pulak pegi tidur..kalau kat DQ kita boleh besengkang mata iadah..maka kenapa tidak sekarang pon?? manfaatkanlah waktu pagi2 macam ni untuk iadah..1 juzuk..hehe..buatla sistem pairing..kan bagus..kita buat jadual kelas kita sendiri..pairing and tasmik dgn partner kita..sejam pon acila..

Stadi di awal pagi juga amtlah bagus untuk ingatan..buktinya???? anda sendiri pon boleh kasi...apa yang perlu hanyalah azam yang kuat...

Teringat saya pada satu pesanan salah sorang adik-beradik saya..
"Jangan ingat kamu kuat kalau bangun subuh pon lambat...kekuatan azam boleh mengalahkan jasad yang lemah"...

Jom kita huffazul quran membudayakan apa yang sepatutnya dibudayakan..semua terletak atas diri anda..carilah sahabat yang dapat mengubah anda...

di sini ada beberapa tips2 yang mungkin boleh dicuba sahabat2..yang dikutip dari2 post2 fb orang=)
1)lepas subuh terus mandi
2)jangan naik atas katil
3)besenam ringan
4)main game
5)online
6)kacau orang yang tidur
7)bla..bla..bla..

yang lain tu rasa2 semua boleh bagi pendapat masing2 kot...macam2 ja yang boleh dibuat...
so..renung2 kan dan selamat beramal..

12 pandangan:

banat gen9 jugaak.... said...

gud post..!!!!i like it...
senang nak cakap tp susah gak untuk diamalkan tu...huhu
haa..banat2....anak dara lg kan???
elok sesangat amal xtido after subuh...
sat gi dah kawen jgn dok buat hal tido after subuh...mak mertua bising kang...huhu

MUNIRAH said...

hahaha...............pasang lagu isteri cerdik yang solehah pepagi buat semangat..haha

yg dipaksa komen said...

umm gud post...
wajar diwarwark kpd sume...hufaz mahupu bkn...
mmg ssh tp x mustahil..practice make perfect...
thumbs up

yg rela komen said...

yup tido diawal pg dapat membantutkn kelancaran sepnjang hari...so be proactive..

permata said...

lepas solat, ngaji la..he..
klu ngantuk, makan..batal pose (bulan puasa) =D

budak lvl 7 said...

ataupun tem wat dftr2 utk naek sem baru tu, pilih grup yg ade kls pg...confirm x tdo pg...cthnye mcm saya....hihi^^

yg rela komen said...

bdk lvl 7:humm barangkali berkesan dgn mendftr klas pg...bagi yg x proactive..akan trjadilah kes poteng class pg bnyk2..kih3

MUNIRAH said...

haha..ele..bdk lvl 7 tu dh xde pilihan la tue..

MUNIRAH said...

haha..terutame klu kls bi...ngee

bdk lvl 7 jgk said...

ermm, rasenye bg yg x proaktif tu, boley dilatih insyaallah....xkn nk ponteng tiap2 kali kls pg kot...sekali dua mgkin boley dimaafkn...nnt kne barred, kn susah...so sdikit sbyk kls pg ni melatih kte mnjd lbih proaktif....hmmm...lg 1, banat knela jd proaktif...kate leaders of the ummah...x kn nk asek overslept je kn...huhu~~

dak lvl 7 gak said...

ngaji pon bole ngantuk gak. xsampai 10 min dah tumbang....
haih, dugaan2~

MUNIRAH said...

klu ngaji tu mmg...setan manyak je jd...minum neskape pon tumbang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::