Sunday, September 6, 2009

Warkah buat Air Batu Campor....

Hari orientasi..

Menggeletar kot..nak kena cakap kat depan la plak. mana la aku reti. hampeh tol..ceh! habis je sesi kali ini, semua peserta mendapat feedback dari peserta sendiri tentang persembahan yang telah dilakukan. aku membelek satu persatu kertas ditanganku..fuh..plek2 jugak penilaian dyorang ni..ada gak yang kata aku ni poyo..adeyh~

sesi malam..semua peserta dikejutkan secara tiba-tiba.jam 2 pagi kot kalau tak silap. tiba-tiba namaku dipanggil bersama beberapa orang rakanku. aku terkejut..laa..takkan la nak torture orang malam-malan buta cam ni..ni yang menyampah ni..tapi..erk..sangkaan ku jauh meleset sekali. rupa-rupanya kami-kami yang tetiba terpanggil menjadi model kat depan adalah disebabkan tak de sorang pun yang menulis nama kami sebagai best friend dalam borang pendaftaran. huhu.....nak nagis rase..bukan nak...memang nangis pon..

namun, selepas minggu orientasi ni, kami semua yang menjadi peserta memang dah menjadi amat rapat..dah jadi satu geng dah pon..

setelah setahun berlalau----------------------------------------------

akhirnya kami semua bakal melangkahkan kaki ke alam pengajian yang lebih mencabar. mungkin grup kami takkan serapat dulu. yela..full dengan assignment lagi..dan macam-macam lah..kelas pun dah tak sama. nak jumpa memang susah gle la cakap. walaupon camtu, aku tetap harap yang persahabatan kitorang akan tetap seperti dulu.

ditakdirkan aku ada sedikit masalah sebelum kemasukan ku ke kampus. semua ahli geng aku dah masuk dulu. so, hari fes aku sampai salah sorang datang sambut aku..huhu..bes kot dapat jumpe balik..

tapi selepas beberapa minggu kat sini..aku rasa lain..aku dah rasa tak berapa seronok. aku rasa jauh dari geng-geng aku. sedangkan dulu kami memang rapat gle ah..sama-sama lompat pagar..pekena pak guard..lari senyap-senyap..tapi sekarang..entahla..

ada je beberapa orang geng aku yang sekelas skali.tapi aku rasa amat jauh dengan diorang. entahlah..kami bercakap pon tak even sekelas..aku plek..KENAPA???!!!!! apa salah aku? tapi xpala..disebabkan aku sayang diorang so aku buat derk je..mungkin dah xde pape nak cakap kot..walaupun hatiku sedikit pedih.

hari demi hari berlalu..aku semakin rasa keseorangan..aku cuba atasi..tapi..yela..aku pon manusia gak..bertitis dah air mataku meleleh..tapi aku rase cam xde tempat nak ngadu..dari pemerhatian aku..aku nampak cam diorang semua still rapat gle cam dulu..bes ja gelak2..tapi aku...fuh..hm..

aku kembali menyelak buku-buku yang aku ada. aku cuba mencari semangat..akhirnya aku dapat mengatasi sedikit demi sedikit..lama-kelamaan aku dah boleh menerima. yup, tak semestinya kami perlu rapat dengan gelak ketawa kerana nilai persahabatan itu kerana aqidah. aku hanya berlapang dada.serendah rendah tahap ukhuwwah walau pun itulah yang paling sukar untuk dilakukan. so..sekarang aku rasa semakin bahagia. aku mendapat ramai lagi geng baru. tapi tak bermakna aku lupakan diorang sebab diorang tetap yang teristimewa. huh, tapi aku akui dalam proses tu..waa..hanya Tuhan yang tahu..

semakin lama aku semakin sibuk dengan pelbagai tugasan. nak balance kan dengan study lagi, society lagi..macam2 lagi la...
tak dinafikan jugak..tiapkali aku jumpa dengan geng aku yang dulu aku semacam tak tego diorang..buat muka krem..tapi sebenarnya bukannye ada pape pon..dah aku rasa aku memang jenis muka slenge cam ni..dari dulu lagi kot..tapi kadang2 aku rasa besalah gak..ah..tapi lantaklah..takkan diorang tak kenal lagi aku memang jenis ni..takkan diorang nak terasa plak..

kadang-kadang ade gak kami terserempak kat memane..tapi muka aku memang masam gile ah..ye ah..tengah sedih..tensyen kot..tapi takkanla aku nak crite kat geng2 aku dulu..susah kot nak jumpe..so muke jela yang boleh aku tayang...lagi sayu bila aku nampak diorang cam selalu je besama n boleh begantung sesama diorang..tapi xpe..aku tau aku kena kuat...aku xkesah semua tu sebab aku tau nilai persahabatan kerana aqidah..so aku tak kesah=)...sebab aku sayangkan korang n aku pon tau korang sayangkan aku..haha

tapi, aku jadi semakin tak selesa bila kadang2 ade je dapat sms dari beberapa orang geng aku dulu..kalau mesej sal persahabatan2 bese2 tu xpe gak..ni mesej cam "andai persahabatan kita tidak seperti dulu" la.."walaupon kita tidak lagi bersama"..n kalau jumpak mesti kate..lamanya tak jumpak..tah pape tah..aku tetiba ja jadi hangat..ye ah..aku tau la kenyataan kita tak slalu jumpak pon..tapi tak yah la doki zahirkan camtu..lagi la aku rasa jauh. buat bese dah ah..bukannye persahabatan tu kena jumpak slalu. n sal mesej tu plak..korang dah tak nak rapat dengan aku ag ke?pergh!!huh..tapi xpela..sabo je la..

n tetibe satu hari tu aku dapat satu mesej yang memang hilang kan kesabaran aku sepenuhnya..
memang aku menangis gle2 jugak ah..

'korang ni nape hah? aku ingat korang berlapang dada ngan aku. bukannya aku aku nak larikan diri dari korang. bukannye aku terasa dengan korang. tak de pape pon. aku bese je. rasanya semua maklum, masing2 sebok..xsempat nak beramah mesra. even kadang2 time korang terserempak dengan aku muka aku cam plek pon..korang bukan tahu ape masalh aku..korang tak pernah tahu pon..korang tak pernah tahu masalah apa aku ada..pape aku kena kuat sendiri..korang ade korang2..so sepatutnya korang kene lagi kuat..aarrghh!! tapi kenapa macam ni?? kenapa korang plak yang rasa aku macam2? sedangkan aku xde pape pon. aku cuma harap sangat yang korang berlapang dada..sebab aku tahu ukhuwwah kerana aqidah. bukan kena jumpa setiap hari bukan kena sembang setiap hari bukan kena senyum setiap hari. asalkan dalam hati ikatan masih ada..tolonglah...'

hm..aku hanya bermonolog sendirian..
tapi alhamdulillah...konflik2 ni dah makin kurang. aku harap geng aku pon same..kita adalah kita..yang lepas biar lepas..yang mendatang buat yang terbaik...dan hargai waktu sekarang..
ukhuwwah kerana aqidah..

aku tersenyum sendirian..teringat time2 kami same2 makan air batu campor kat gerai mamak kat sekitar KL dulu..

3 pandangan:

Hasbi said...

Isy..Isy.. Ukhuwah yang realiti, bukan ukhuwah yang berprogram..Rasanya, huraian luahan perasaan u. Dayah tentang Rukun Baiah yang Ke-9, tribute untuk ex... yang dihuraikan oleh u. Aishah, rasanya dah menjelaskan tentang ukhuwah.. Tenang, tenang.. Biasakan diri untuk kehilangan.. Sebab, kehilangan akan jadikan kita lebih sayang dan menghargai nilai persahabatan.. Think positive, DR..

ashcroftstylus Az said...

owh, kesiannya, jgn lah mcm tu, abg zdul pesan kat geng diskusi kitowang,

blapang dadalah dalam ape2 perkara,

mmg kadang2 ada beberapa org keliling kita pikir negatif pasal kita, tapi cubelah kesian dowg, munkin dowg x paham seperti kita paham pasal diri kita, so selain blapang dada, cubelah kita rapat2 ngan dowg cikit, papepon tahniah n takziah, skg dah banyak, dulu ckit, skg kita pastikan momentum berterusan...

MUNIRAH said...

yup..semua tu pengalaman sbnrnya..bila sesuatu tu berlaku time tulah nk tgk..stakat mn kita aplikasi apa y kita dapat..moga jd pnjrn..
*utk mdptkn momentum y tggi kena dtg dr force y jga tggi..so,berusahalah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::