Monday, March 29, 2010

Islam itu indah

bismillah..
sedikit kemenyibokan daripada buku denyut kasih medic..
(">)

'ilmu-ilmu itu bagaikan binatang liar yang mudah lari jika tidak diikat
dengan tali khas iaitu buku catitan.'

>merujuk kepada kata2 Dr. Muslih.(bukan kata2 die)

~sesungguhnya rindu adalah perasaan yang sangat ikhlas muncul dari hati naluri seseorang.Tiada siapa yang merindui seseorang dengan harapan mendapat ganjaran material.

:Saya suka untuk ambil quote yang best2. (">)

Antara perkara yang boleh disimpulkan dalam bidang perubatan medic ni,
>kurangnya sensitiviti umat islam sendiri untuk pastikan ubatan yang digunakan adalah halal.

: Juga dari sudut agama berkenaan solat jamak.

> jamak dan qasar tak sama.
jamak menghimpunkan 2 solat.
qasar pula memendekkan solat.
selalunya apabila bermusafir, kita akan gabungkan kedua-dua ini.
tapi, bila dalam kesusahan kita hanya dibenarkan untuk jamak,bukan qasar.

Keadaan yang dibolehkan jamak menurut mazhab Syafi'i
i-Selain musafir, ialah hujan.(ada syarat2nya)
ii-Sakit
iii-kerana hajat dan kepayahan yang timbul.

Imam nawawi berkata : "Segolongan ulamak besar benarkan jamak dalam keadaan tidak bermusafir kerana keperluan asalkan tidak dijadikan adat yang tetap."

Seperkara lagi yang menjentik minda.

:kamu rela makan KFC,MD,PIZZA HUT?
tak bau darah rakyat palestin dalam tu?
kalau logo sama, brand pun sama, apa lagi?mesti ada kaitan.
Kalau x bayar kat yahudi mesti dah lama kena saman sebab guna brand mereka.
Pengarah KFC sendiri mengaku Jcorp bayar royalti penggunaan jenama kepada yahudi.Keuntungan KFC mencecah billion ringgit.Nilai 6% yang kononnya kecil tu mencecah jutaan ringgit. 1 sen pun sepatutnya kita x rela duit kita sampai kesana.
lainlah kalau dah x de alternatif lain..

Yeah,saya juga meminati part ini.
: Sejak di alam kampus lagi, ujian berbentuk wanita yang menawarkan diri x pernah berhenti menguji.Semuanya ditepis dengan kejelasan matlamat hidup dan prioriti.
Dia hanya akan melamar wanita pilihan apabila didorong oleh petunjuk Allah swt dan restu keluarga.Bukan dorongan nafsu muda yang buta.Kepada Allah jua diserahkan untuk memudahkan jalan apabila tiba saatnya dia bersedia.

Dia juga bertekad untuk mendapatkan 'si dia' dengan cara mulia bukan
dengan cara hina seperti bercinta sebelum kahwin.

Rasulullahn saw bersabda : "Termasuk keberkatan seorang wanita adalah mudah lamarannya, ringan mas kahwinnya dan subur rahimnya" (riwayat Ahmad)

Munirah mungkin lebih tertarik kepada 'Tips2 mencari jodoh' dalam buku ni.
hehe.ye. itu pun bagus..persediaan..

Helai demi helai diselak, saya tertarik pada satu warkah.

'Catatan daripada seorang ibu yang keguguran'

Sangat menyentuh hati.luahan hati seorang yang mahu dan bakal bergelar ibu.
tetapi, takdir Allah mengatasi segalanya.
Keguguran kali pertama amat menguji memandangkan ia anak pertama selepas 5 tahun berkahwin.Alhamdulillah dia ada suami yang memahami , memberi semangat dan motivasi tentang ketentuan Allah.

Keguguran kali ke-2 dia hadapi dengan senyuman.(wah.hebat ibu ni)

'aku seakan-akan dapat mendengar bisikan anakku saban waktu'

: Wahai ibu yang kucintai,
Terima kasih kerana bersusah payah cuba melahirkanku. .........
Walaupun harapanmu musnah untuk memilikiku didunia, namun kau akan beruntung di negeri akhirat sana.Tersenyumlah duhai ibuku.Anakmu ini sedang ternanti-nanti kehadiranmu dan juga ayah untuk bertemu ditaman Syurga.....(panjang lagi nih..)

Tertarik juga part Dr. Muslih bertugas di wad kanak2.

> kanak2 comel, periang tapi down syndrome. Pada mata Dr. Muslih,
ciri2 down sindrome ini x mencacatkannya bahkan memuliakannya.


Hatinya berkata : "engkau adalah penghuni Syurga.engkau sangat beruntung
kerana tidak akan dihisab di akhirat kelak."

Juga dapat dilihat bagaimana ibubapa memenuhi masa lapang anak2 mereka di wad.

: mama, boringlah duduk sini.
: tak apa. Sekarang juga mama suruh abah bawa TV ya.
: yahoo! adik nak tengok AF peringkat akhir.

ayah dia datang bawa TV mudah alih yang kecil.

: abah tahu, adik x nak terlepas AF.Esok boleh tengok tom-tom bak pulak.

anaknya melonjak riang.

> adakah ini didikan yang diberikan oleh ibubapa dirumah sejak kecil?
Bagaimana acuan, begitulah kuihnya.
Kebanyakan ibubapa pula hanya biarkan anak2 mereka kosong tanpa pengisian.

Walaubagaimanapun, ibubapa yang mempunyai kesedaran mendidik mempunyai pelbagai kreativiti untuk didik anak2 yang sedang sakit.

Tertarik dengan pesakit Cina yang sedang buat latihan matematik dan english.
mereka baru berusia 3-4 tahun.Kelihatan ibubapa mereka begitu gigih membawa buku2 tersebut untuk mengisi masa anak2 mereka di wad.Mungkin pengisian itu jugalah yang biasa diasuh dan dididik oleh mereka dirumah.

: ini aset negara.

Lebih tertarik dengan cara seorang ibu yang mengisi masa anaknya.Diajar membaca al-quran dan diberi bahan bacaan berbentuk kisah2 nabi dalam versi kanak2.

:anaknya pasti akan menjadi penyinar kepada agama kelak.

Dia mengimpikan anak2 yang menjadi pejuang2 agama.(yep.sape x nak kan? ^^)

Setiap bayi yang diperiksa, Dr. Muslih tidak ketinggalan untuk membaca serangkap doa.

"Ya Allah, berikanlah kepadanya kefahaman ilmu agama dan ajarkanlah kepadanya ilmu takwil."
(riwayat ibnu abbas)

Doa inilah yang dibaca oleh Rasulullah saw kepada Ibnu Abbas sejak
beliau masih bayi sambil Baginda mengusap kepalanya.

berkat doa yang dibaca oleh Rasulullah inilah Ibnu Abbas kemudian menjadi seorang yang amat
pintar dan paling hebat dalam mentafsir ayat2 al-quran selepas kewafatan Rasulullah saw.

habis..

islam itu indah..

ini saya bukan nak tulis balik buku..
tapi nak summarize perkara yang dirasakan bermanfaat dan boleh dikongsikan..
kepada mereka yang dah selamat baca, tahniah!

kepada yang belum,,x perlu kot beli.
hehe. pinjam aje. konfem ramai yang dah ade.

5 pandangan:

MUNIRAH said...

huhu..mmg bes..bes2..
weh..sawah ijo..saye xkate pn ea sy lbh suka part tu..
suka pe semua..
kang nnt ade kot y kene sumpah jadi sawah biru kot..haha

btw,nice^_^

sawah biru said...

haha.eleele.hang kan sampai tulis dlm post..mesti la suke kan.bukan hang da x sabo nak kawen ke? hehe.
sumpah la jadi apape pon.. x takot..wekkk..haha

aimi said...

adey..3 bola kuning dan sawah biru..? gado2 manje..heheh

btw, best post ni, rase nk baca buku 2..huhu ^^

~nadiah~ said...

ape pulak xyah beli..xbpe best la klo pinjam je..byk ilmu dlm tu, boleh buat koleksi dlm umah..hehe

sawah hijau said...

ayo.nadiah dah marah dong..huhu.
ye,beli2.bole buat koleksi.bez2..

aimi,mane ade 3 bola kuning la.
mun yg cari gado dulu.xnak ngalah.hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::