Friday, August 13, 2010

Ramadhanku...


Bismillah walhamdulillah...

"Wahai orang-orang yang beriman, telah wajib ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang yang bertakwa."
- Surah Al Baqarah: 183 -


Alhamdulillah.. Jasad dan Roh ini masih lagi berpeluang menikmati madrasah Ramadhan pada kali ini.. Syukur yang tidak terhingga kepada Rabbul ‘Izzati atas kurniaan ini.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...

Rasa sebak, sedih dan pilu tiba2 menyelubungi diri apabila terkenangkan sahabat2 seperjuangan yang telah menemui Ilahi.. Sudah tidak berpeluang beribadah di sepanjang Ramadhan pada kali ini.. Subhanallah.. Bagaimanakah aku akan menghadap-Mu nanti? Sudah cukupkah amal ibadatku yang akan kubawa di hadapan-Mu nanti?

Bukankah Allah SWT telah berfirman dalam al-Quran bahawa tidak akan dilambatkan atau dicepatkan walau sesaat pun waktu kematian itu.. Kalau dah tiba saatnya, saat itu jualah nyawa kita akan ditarik.. Ya Allah.. Ampunkanlah segala dosaku.. Berikanlah peluang kepadaku untuk menebus segala kesilapan & kemaksiatan yang telah aku lakukan..

Ramadhan.. Menghadapi 3 fasa dalam bulan ini - Rahmat, Maghfirah, Itqumminannaar... Inginlah berkongsi bersama ikhwah wa akhowat sekalian mengenai 4 amalan utama yang telah digariskan oleh Rasulullah SAW untuk diamalkan sepanjang bulan Ramadhan ini iaitu :

1. Melazimkan bacaan kalimah taiyibah (Laa Ilaaha Illallah)
2. Beristighfar;
3. Memohon memasuki Jannah

4. Berlindung dengan-Nya daripada neraka Jahannam.

Namun, banyak lagi amalan2 yang boleh dilakukan terutamanya bagi golongan yang macam entum(huffaz), waktu nilah nak iadah Quran betul2, Qiam, tadarus Quran, zikir, bersedeqah, senyum, etc...

Justeru, mengambil peluang dalam bulan yang penuh barokah ini, berkejar2lah kita dalam melakukan amal ibadat kepada Allah SWT.. Manfaatkanlah sepenuhnya jika kita seorang hamba yang tahu menilai dan menghargai fadhilat bulan Ramadhan ini.. Sesungguhnya bulan ini bulan kita.. amatlah rugi jika disia2kan.. Malah, Allah SWT tak rugi sedikit pun jika kita buat sedikit amalan..

Dambakanlah cinta Allah SWT, mohonlah keampunan dari-Nya, mintalah kasih-sayang dari-Nya.. Tawaran Allah SWT pada bulan ini amat besar ganjarannya.. Tidak dapat dicari ganti.. Sesungguhnya janji2 Allah SWT bagi sesiapa yang banyak melakukan ibadat pada bulan Ramadhan ini itu pasti.. Namun, segalanya berbalik kepada diri kita.. kitalah yang menggerakkan momentum ‘nak’ dalam diri kita..

“Menuruti nafsu & panjang angan-angan”, itulah yang paling ditakuti oleh Rasulullah SAW.. Malah, Abu Bakar al-Tamastani berkata, “Nikmat terbesar adalah apabila kita dapat keluar daripada genggaman hawa nafsu”..

Haa.. Iblis dan syaitan telah dirantai.. Pada waktu inilah kita dapat menafsir diri kita sebenarnya macam mana.. Kata orang, iblis dan syaitan dah buat perjanjian kontrak dengan nafsu.. nafsu tak boleh dibuang tapi boleh dikawal.. So, kita tengok.. berjaya tak kita lawan nafsu?? Kalau kalah, maknanya.....hmmm... Kita dah jadi budak kepada nafsu..

IHYA’ RAMADHAN!!! Boleh jadi Ihya’ Syahr Al-Quran, Ihya’ Syahr At-Tazkiah etc... Sehebat mana pun kita, yang pasti kita ada title ‘hamba’, ‘Muslim’, punya ‘AllahSWT & Rasul’, banyak ‘dosa & noda’, etc... Rebutlah peluang dalam bulan mulia ini memohon keampunan daripada-Nya, memperbaiki hubungan dengan Allah SWT, manusia dan juga alam...

Allahumma innaka ‘afuwwun kareem... tuhibbul ‘afwaa fa’fu anna...


SALAM RAMADHAN 1431H
KHUSUSNYA BUAT WARGA GEN 9..&
FOLLOWERS banatiqrac9.blogspot.com ini....
SELAMAT BERIBADAT!!!

0 pandangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::