Monday, August 23, 2010

Lawatan ke Rumah Orang Tua





Bismillah..dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Asslamualaikum...

Ucaptama :
Asifah sbb lama tak update blog ni. Makin tak terurus. Almaklumlah..bizi sangat (konon je..)..buat sahabah2 gen9..apakah kekhabaran antunna semua??tak kire lah kat mane pon korang berada..insyaallah fi ri'ayatillah..=)

So..as stated above..saje nak mencari publisiti je ni sbnanye..haha..belakangn ni saye suke je post pasal bnda peribadi..haha..korang marah tak? klu xboleh len kali saye xbuat dah..(boleh la..boleh la..hehe)

2 minggu ke 3 minggu lepas tah..alhamdulillah saye (munirah) dan wirdah pergi melawat ke rumah orang2 tua Al-Ikhlas kat Cyberjaya. Ktorang pegi wif my cousin yang works as an editor kat RTM (dh kawen tp kuota lagi 3..haha).

Mule2 smpy kat situ memang cuak gaban la..nampak sangat kata perak wal jakun xbese dengan orang tua ni..nak buat ape pun tak reti. Time kitorang sampai tu..ada lagi 2 buah institusi yang jugak tengah buat charity hari tu. SMK tah ape name ntah and Lim Kok Wing College (tesentak jgk ak dgn bebudak LKW ni).

Kitorang pon bermusyawarah sejenak. memang amat teserlah yang kitorang ni lack of sense of bergaul dengan orang luar. tak pandai pon. majoriti kita mcm ni. bila mix je dengan masyaralat jadi ala2 kambing masok bandar. ckp je banyak.sheesh..

Hampir dalam pkul 12 macam tu..semua pakcik pakcik makcik makcik tokwan nenek dibawa ke ruang tamu. Sek2 LKW nak buat pesembehan. Main gitar woo..tabik spring la..haha..Tapi sebnanye kesian pon ade jugak bila tengok situasi macam tu.

Time tu jugak lah aku pon berangan (hobi yang termaktub dalam biodata perwakilan IQRaC..aha..bengong tul.sian pengerusi)..seandainya lah yang pergi buat charity tu golongan hafiz hafizah Quran..sudah pastilah lain yang akan terjadi..alangkah indahnya jika hafiz/hafizah mendendangkan alunan suci ayatul quran buat nenda2 yang berada di sini..sedikit tazkirah buat peringatan sebelum ajal menjelang tiba yang tidak tahu entah bilanya..(tah2 aku yg mati dulu spa tau..hny Allahu'alam).

Pastu aku pon tersedaq balik bila hingaq sangat dengan bunyi muzik. Then ktorang cuba membuang kejakunan ktorang dengan pegi dudok salah dua buah katil tokwan yang tak turut serta join ala2 konsert mini tu (nyanyi lagu 1 malaysia..oh indahnya).

Sedih hati kecilku bila tokwan yang aku dok kat birai katilnya berbisik kepadaku, "org2 tua bukan nak denga dah muzik2 mcm ni.org2 tua mcm kami nak kan ketenangan". Aku hanya mampu tersenyum padanya. Tokwan tu banyak gak bagi nasihat. Rasa macam tokwan sendiri dok bagi nasihat kat cucu dia plak dah..isk33..T_T..

Katanya, "iman bukan pada jubah dan pakaian..tapi dalam hati..sentiasalah mohon maghfirah Allah..Allah itu Maha Penyayang. bagus anak2 datang melawat macam ni. boleh bagi kesederan bagaimanakah kedaannya bila kita tua nanti. sekarang masih muda dan sehat. tak terasa. mati tu bila2"..huuuuuuu......

Wirdah kat sebelah pon macam maken mesra ja.hehe..tokwan tu mintak wirdah urutkan kepalanya dengan minyak kapak. haha..nak tegelak lak rasa bila tengok muka wirdah yang dah ala2 siput sedut tue. takpa..setiap benda diganjarkan pahala insyaallah..

Ya, sungguh..we got something valuable there. Orang tua ni kesunyian. mereka nak kan perhatian. mereka manjadi manja yang terkadang kita pon tak terjangkau akal fikiran. tapi kita kena ingat..kita tak boleh nak mencaci mahupon membenci. sebab lani kita masih lagi dalam fasa remaja dan mereka yang tua. Akan tiba jugak nanti bila kita pulak yang berada pada fasa tua dan tak mustahil kita jadi lebih teruk dari yang teruk..na'uzubillah..Allah permudahkanlah..ameen..

So, IQRA..tanak buat charity ke pegi rumah tu ke??hehe..bes2..

Then, dats the end.

7 pandangan:

acu said...

sgt jeles!!!!!!!!!!! xhabaq pun nak pi umah charity,kata nk pi jumpa cousin ja...huhu
nice experience eyh?
saya mendambakannya juga.. =) it suits me

SuTeRa MaYa said...

Alhamdulillah..
banyak-banyak beramal kebajikan di bulan ramadhan ni..besar ganjaran pahalanya.

Dekat sini ada jugak, tapi ke rumah anak-anak yatim..

And one thing, these charity programs, beside help in developing our soft skills, it also the best way to test how patient you really are..huhu.

Ana sokonglah program macam ni, nanti Munirah jadi PM ye..hehe

Saya said...

saya pun sokong....
bes g umah org tua..
pengganti tok n tok wan yg dah takde...
n melatih diri jd sabar...
gud idea!!!

anje said...

yup,mmg such a nice experience 2 have =)
mlati dr jd sabar ey..?
soo true kot..trse sebak plak tibe2 bile tringt btapa dr ni 'liat'nye nk mlyan nenek kt umah,huu

anje said...

n oso kata2 ayah..
org bile da tua..mmg 'smcm' ragam dn kerenahnya,mgkn kafarah bg dy..
tp kite sbgai ank2+cucu2 ni,lpas ke idak nk mghadapinya??
fikir2kan okie.. =)

aniq said...

acu : ngeh3...acu xtanye..hee..lagi pon tu secare tibe2 je dy nak bawak..insyaallah klu aniq nk p mana2 lak psni aniq hbq..

aimi : woaha..aimi la jd PM..km jd advisor..tringin gak nk bt program cmni sama2 kita..huu..psni suasana bebeza..T_T

nje : yeah..n thankz 4 accompanying me..dunno wat wud i do if u were not there..^_^..such a nice journey wasnt it..

anje satu lg said...

jom ler buat! nk p gak..teringat kt dq dulu penah p umah tok wan kt Kukuba..sonok even memule kekok..

ace bayang, kite yg duk tlantar kt katil tu..........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::