Monday, August 2, 2010

Hawa......


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : “Ada Empat wanita mulia yang juga penghulu segala wanita, mereka itu ialah Asiah binti Muzahim ( Isteri Firaun ), Maryam binti Imran ( Bonda Isa Al-Masih ), Khadijah binti Khuwailid ( isteri Rasulullah ), dan Fatimah binti Muhammad ( Puteri Kesayangan Rasulullah ).

( Riwayat Bukhari ).


Asiah adalah simbol teladan bagi wanita beriman yang tetap mempertahankan keimanannya kepada Allah, meskipun hidupnya sebumbung bersama suaminya, Firaun, yang tidak beriman kepada Allah.

Maryam pula adalah symbol wanita yang dalam ibadah dan tinggi darjat ketakwaannya kepada Allah serta mampu memelihara kesucian diri dan kehormatannya ketika mengabdikan dirinya kepada Allah.

Khadijah pula adalah simbol isteri yang setia tanpa mengenal penat lelah mendampingi suaminya menegakkan panji-panji kebenaran islam, berkorban jiwa raga dan segala harta, rela menaggung pelbagai risiko dan cabaran demi menyebarkan risalah Islam yang diamanahkan dibahu Rasulullah.

Akhirnya ialah Fatimah. Beliau adalah lambang pelbagai dimensi wanita solehah; anak yang soleh dan taat kepada ayahandanya, isteri yang setia dan taat terhadap suaminya serta ibu yang bijaksana untuk putera-puterinya. Beliaulah mendahului segala wanita dan seorang wanita misali yang setiap detik kehidupan yang dilaluinya sewajarnya dijadikan ikutan para muslimah.

"Dimana pula tempat kita di sisi Allah?"

--------------------------------------------------------------------------------------------

Mungkin kita tidak seperti wanita-wanita hebat ini dan juga wanita-wanita terdahulu.. namun kita boleh berusaha ke arah itu.. dengan apa?? Ilmu & Amal.. Tidak dapat dipisahkan lagi 2 elemen ini, diserikan lagi dengan elemen taqwa, sabar, tabah, syukur..

Menjadi sebaik-baik wanita kata seorang ustaz amat mudah.. senang masuk syurga.. KUNCINYA???? TAAT SUAMI & MENJAGA KEBAJIKANNYA SUNGGUH2..

“Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.” -hadith

Namun, sejarah wanita terdahulu banyak dikaitkan dengan isu jihad.. sebagai contoh Nusaibah, Kabsyah bintu Rafi’, Aisyah Abu Bakar, Zinnirah dan banyak lagi..tidak ketinggalan juga dengan wanita hebat dan sufi seperti Rabiatul Adawiyah.

Oleh itu, di samping kita berusaha mensolehahkan diri kita (InshaAllah), marilah sama-sama kita menghebatkan diri kita dengan menjadi sayap kiri kepada kaum muslimin di medan perjuangan. Siapa sangka tangan yang menghayun buaian bisa menggoncangkan dunia!!! Amatlah tidak rugi andai kita dapat berbakti sedikit untuk Islam walaupun.. Tidakkah ANDA WANITA SEKALIAN ingin menjadi ISTERI PERKASA???yang sentiasa berada di sisi lelaki/suami dalam meniupkan ruh jihad untuk ISLAM..

“Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (10,000 tahun).”-hadith

Teringat dengan satu pesanan ringkas yang diterima :

“Jadilah kamu seorang wanita/isteri yang sentiasa membantu lelaki/suami dalam perjuangan, akan tetapi janganlah kamu menjadi seorang wanita/isteri yang membantutkan perjuangan lelaki/suamimu.”Perjuangan kita masih belum selesai!!!!!!!!!!!!

0 pandangan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::