Sunday, April 4, 2010

Tengok2 ape..


Suatu hari....(ini adalah penceritaan yg dicedok dari mulut org..so,klu ada y krg menepati crta sbnr hrp dimaafi..asal point bleh ambik..)

seorang ustaz sedang memberi ceramah kat sebuah program untuk pak cik mak cik felda..alkisahnya sampai la satu slot ni..

si ustaz memegang pen di tangannya smbil berkata..

ustaz : macam mana nk jatuhkan pen ni?
pak man : ala, buang je la..
ustaz : yela..mcm mana?
mak bedah : ish..xpaham2 ke..buang je ke bawah..
ustaz : yela.nak buang cmne?
pak lem : ish..ustat nie..ambik..tauk ke lantai..ha..
mak kiah : eh,aku geram aih..(smbil bejalan ke arah ustaz lalu mengambil pen tersebut dan menjatuhkannya ke lantai..)..ha..puas hati aku..

Lalu ustaz tersenyum. Akhirnya tercapai juga objektif yang ingin dibawanya.

Oke..jadi, apa yang nak dibawakan di sini ialah.. action kita.. kalau kita hanya bercakap tapi tak buat so, no point lah..sama ja macam xbuat apa2 (n memang xbuat apa2 pon)..

Apa yang penting n nak ditegaskan ialah..biarlah benda sekecik-kecik perkara pun, tapi kalau takde tindakan..useless..tapi even kalau benda tu kecik, tapi disertai dengan action sepenuh hati..lagi memberi manfaat kepada orang ramai..
Lagi telah berfirman Allah dalam qalamnya maksudnya : wahai org2 y briman,knapa kmu suka kata ap y kamu xbuat?besarlah kemurkaan Allah bg mereka y hny kata tp buat (as-saff :2,3)

~berusaha ke arah y lbh baik ~carilah kekuatan ~mohonlah kekuatan

4 pandangan:

SuTeRa MaYa said...

huhu, mun..comei kuceng tu..

MUNIRAH said...

eh2..kucing jugak y dy nmpk eh..haha

SuTeRa MaYa said...

nak komen gak pasal post ni, tp x terkomen..huhu

tajuk dia tengok2 ape?
kuceng tu ka yg cakap..?
heheh..

btw, betul kan action speaks louder than words..
semoga apa yang kita cakap dapat dilaksanakan..ameen..

MUNIRAH said...

erk.........sbnanye..xhabes lagi ayat tuh..ada g nak sambung..tp len kali la...lam post lain lak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Ikhwan GEN9::